Przyszłość sadownictwa

Ułatwienia i korzyści w zastosowaniu kombajnów, robotów, pojazdów autonomicznych i czujników dojrzałości podczas zbiorów owoców i warzyw.

Podstawowym problemem sadowników staje się niedobór wykwalifikowanych pracowników do zbierania owoców i coraz częściej konieczność automatyzacji pozostałych prac w sadach. Pociąga to za sobą rozwój tzw. agrorobotyki.

Chociaż część plantatorów owoców i doradców sadowniczych nie dowierza, że roboty mogą skutecznie pracować podczas zbiorów, inżynierowie-robotycy są jednomyślni. Ich zdaniem wykorzystanie robotów do prac sadowniczych na dużą skalę to tylko kwestia czasu.

Obecnie roboty znajdują zastosowanie w pracach polowych w rolnictwie, niektóre są produkowane seryjnie i dostępne na rynku. W startupach specjalizujących się w produkcji robotów przeznaczonych do sadów trwają zaawansowane prace badawcze i wdrożeniowe. W różnych miejscach na świecie stosuje się autonomiczne, samobieżne konstrukcje przeznaczone do prac międzyrzędowych i zajmujące się ochroną chemiczną sadów. Część startupów opracowała modele robotów przeznaczonych do zbiorów owoców w sadach, które mogłyby znaleźć zastosowanie i u nas.

O kombajnach i automatach do zbierania owoców i warzyw, czujnikach sprawdzania ich dojrzałości i wykorzystywanych do selektywnej zbiórki owoców oraz o systemach zdalnego monitoringu upraw, czyli o internecie rzeczy opowie Adam Ekielski z SGGW. Przedstawi rozwiązania konstrukcyjne zastosowane w kombajnach do zbioru owoców miękkich z uwzględnieniem ograniczenia ich uszkodzeń i wydłużenia czasu przechowywania zebranych owoców np. przez szokowe schłodzenie. Omówi czujniki: dotykowe (sensory piezzo, ciśnieniowe, pneumatyczne, hydrauliczne) i bezdotykowe (optyczne, fotodektory), analizę obrazu oraz systemy bezdotykowe wielospektralne (odbiciowe i transparentne (X-ray)), systemy przekazywania informacji wykorzystujące sieć WLAN, GSM i systemy identyfikacji: RFiD.

Szczegółowy program Konferencji Maszynowej dostępny będzie wkrótce na https://tsw.pl/a/agenda

Przyszłość sadownictwa
Nowa hala 1A na TSW 2026 – odpowiedź na ogromne zainteresowanie wystawców!
Nowa hala 1A na TSW 2026 – odpowiedź na ogromne zainteresowanie wystawców!
Targi Sadownictwa i Warzywnictwa stale się rozwijają – a w 2026 roku powiększamy przestrzeń wystawienniczą o nową halę 1A w kompleksie Targów Kielce. Decyzja o uruchomieniu sprzedaży powierzchni to efekt rekordowego zainteresowania udziałem w TSW 2026 – największych targach dla producentów owoców i warzyw w Europie Środkowo-Wschodniej.

Zobacz więcej

II Konferencja „Uprawa winorośli” podczas TSW 2026 – wiedza i praktyka dla przyszłości polskiego winiarstwa
II Konferencja „Uprawa winorośli” podczas TSW 2026 – wiedza i praktyka dla przyszłości polskiego winiarstwa
Już 23–24 stycznia 2026 roku, w ramach 16. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW, odbędzie się druga edycja konferencji „Uprawa Winorośli”– jedynego w Polsce wydarzenia łączącego naukę, praktykę i biznes winiarski.

Zobacz więcej

12. edycja Konkursu im. prof. Szczepana A. Pieniążka – zapraszamy do zgłaszania innowacyjnych rozwiązań!
12. edycja Konkursu im. prof. Szczepana A. Pieniążka – zapraszamy do zgłaszania innowacyjnych rozwiązań!
Już ruszyły zgłoszenia do 12. edycji Konkursu im. prof. Szczepana A. Pieniążka – prestiżowego wydarzenia towarzyszącego naszym targom. Celem konkursu jest wyróżnienie produktów, maszyn i usług, które wprowadzają innowacje i przyszłościowe rozwiązania w branży sadowniczej i warzywniczej.

Zobacz więcej