Pierwsi prelegenci konferencji TSW
Inż. Richard Danko
Uniwersytet Mendla w Lednicach, Czechy
Inż. Richard Danko Uniwersytet Mendla w Lednicach, Czechy
Project Manager i asystent badawczy na Uniwersytecie Mendla, Wydział Ogrodnictwa w Lednicach. Jest w trakcie finalizacji studiów doktoranckich, a jego zainteresowania naukowe koncentrują się na zrównoważonej uprawie winorośli, fizjologii roślin i metodach profilaktyki, w tym metodyce Simonit & Sirch. Certyfikowany Advanced Master PrunerSimonit & Sirch w zakresie prowadzenia krzewów metodą Guyot oraz ciętych kordónów. Prowadzi firmę doradczą specjalizującą się w uprawie winorośli i zarządzaniu winnicami oraz kieruje rodzinną butikową winnicą w Hustopeče na Morawach. Dodatkowo działa jako prywatny sommelier szampana.
Dr hab. Magdalena Kapłan
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Dr hab. Magdalena Kapłan Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Profesor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, kierownik Zakładu Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu. Jej działalność naukowa obejmuje doskonalenie technologii produkcji materiału szkółkarskiego, uprawy jabłoni i winorośli oraz produkcji wina. Autorka licznych publikacji naukowych i wdrożeniowych, współpracująca z ośrodkami badawczymi w kraju i za granicą. Łączy wiedzę naukową z praktyką – jest współwłaścicielką szkółki winorośli i Winnicy Nobilis, której wina zdobywały nagrody w konkursach krajowych i międzynarodowych.
dr inż. Janusz Mazurek
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
dr inż. Janusz Mazurek Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Wojciech Niemiec
manager ds. produktów biologicznych w firmie Agrosimex
Wojciech Niemiec manager ds. produktów biologicznych w firmie Agrosimex
Manager ds. produktów biologicznych w firmie Agrosimex. Doświadczenie zdobywał podczas staży w renomowanych instytucjach badawczych, m.in. w sadzie doświadczalnym SGGW, w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz w stacji badawczej BASF. Pracował również w Stanach Zjednoczonych, w jednej z największych szklarni ozdobnych w USA w ramach programu The Ohio State University. Obecnie odpowiada za rozwój i wdrażanie rozwiązań biologicznych w uprawach, łącząc wiedzę z praktyką. Prywatnie pasjonat ogrodnictwa, motoryzacji i podróży; wraz z rodziną prowadzi gospodarstwo sadownicze nastawione na uprawę czarnej porzeczki i wiśni.
dr inż. Dariusz Paszko
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
dr inż. Dariusz Paszko Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Doktor nauk rolniczych, specjalista w zakresie ekonomiki ogrodnictwa. Od ponad 30 lat związany z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie, gdzie pracuje w Katedrze Zarządzania i Marketingu na Wydziale Agrobioinżynierii. Prowadzi zajęcia z ekonomii, zarządzania, marketingu i ekonomiki produkcji oraz badania dotyczące kosztów i opłacalności produkcji ogrodniczej, w tym winiarskiej. Autor ponad 150 publikacji naukowych i popularnonaukowych. Praktyczne doświadczenie zdobywał m.in. jako menedżer w dużym gospodarstwie ogrodniczym Agronom Berries. Od kilkunastu lat prowadzi własną winnicę na Roztoczu, łącząc działalność badawczą z praktyką. Wolne chwile najchętniej spędza na wędrówkach po Tatrach.
Piotr Stopczyński
oenologist
Piotr Stopczyński oenologist