Pierwsi prelegenci konferencji TSW


Inż. Richard Danko

Uniwersytet Mendla w Lednicach, Czechy

II Konferencja "Uprawa Winorośli"
Hala 1

Inż. Richard Danko Uniwersytet Mendla w Lednicach, Czechy

Project Manager i asystent badawczy na Uniwersytecie Mendla (Brno, Czechy), Wydział Ogrodnictwa w Lednicach (Czechy). Jest w trakcie finalizacji studiów doktoranckich, a jego zainteresowania naukowe koncentrują się na zrównoważonej uprawie winorośli, fizjologii roślin i metodach profilaktyki, w tym metodyce Simonit & Sirch. Certyfikowany Advanced Master Pruner Simonit & Sirch w zakresie prowadzenia krzewów metodą Guyot oraz ciętych kordónów. Prowadzi firmę doradczą specjalizującą się w uprawie winorośli i zarządzaniu winnicami oraz kieruje rodzinną butikową winnicą w Hustopeče na Morawach. Dodatkowo działa jako prywatny sommelier szampana.

II Konferencja "Uprawa Winorośli"
piątek, 23 stycznia 2026godz. 13:00Hala 1
Integracja nowoczesnych form prowadzenia krzewów winorośli z tradycyjnymi praktykami czeskich winnic w warunkach chłodnego klimatu.

Dr hab. Magdalena Kapłan

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

II Konferencja "Uprawa Winorośli"
Hala 1

Dr hab. Magdalena Kapłan Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Profesor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, kierownik Zakładu Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii na Instytucie Produkcji Ogrodniczej, w Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu. Jej działalność naukowa obejmuje doskonalenie technologii produkcji materiału szkółkarskiego, uprawy jabłoni i winorośli oraz produkcji wina. Autorka licznych publikacji naukowych i wdrożeniowych, współpracująca z ośrodkami badawczymi w kraju i za granicą. Łączy wiedzę naukową z praktyką – jest współwłaścicielką szkółki winorośli i Winnicy Nobilis, której wina zdobywały nagrody w konkursach krajowych i międzynarodowych.

II Konferencja "Uprawa Winorośli"
piątek, 23 stycznia 2026godz. 13:45Hala 1
Zarządzanie wielkością i jakością plonów winorośli w warunkach zmieniających się warunków pogodowych.

dr inż. Janusz Mazurek

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

II Konferencja "Uprawa Winorośli"
Hala 1

dr inż. Janusz Mazurek Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Specjalista w Katedrze Ochrony Roślin Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz opiekun Centrum Diagnostyki Chorób Roślin. Przed dołączeniem do uczelni przez wiele lat prowadził własną działalność doradczą, zajmując się niezależnym doradztwem technicznym w zakresie nawożenia i ochrony roślin, w tym w licznych winnicach. Jego zainteresowania obejmują również zagadnienia fitosanitarne w zieleni miejskiej. Wieloletni konsultant zewnętrzny firmy Bayer Crop Science, w latach 2014–2023 odpowiadał za nadzór nad stanem zdrowotnym kolekcji narodowych w Arboretum w Wojsławicach. Wcześniej pracował m.in. w Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu, Palmiarni w Lubiechowie oraz w firmach Osadkowski SA, Agrosimex sp. z o.o. i Bio-Lider sp. z o.o. sp. j. Posiada certyfikowane uprawnienia Inspektora Nadzoru Terenów Zieleni. Autor licznych artykułów, prezentacji i opracowań naukowo-praktycznych, a także książek: „Ochrona winorośli”, „Profilaktyka ochrony drzew miejskich. Zalecenia bio-asekuracji”, „Nawożenie winorośli z elementami agrotechniki” oraz współautor publikacji „Winorośl i wino. Wiedza i praktyka” i „Winologia”.

II Konferencja "Uprawa Winorośli"
piątek, 23 stycznia 2026godz. 12:30Hala 1
Problematyka występowania raka bakteryjnego winorośli Allorhizobium vitis w Polsce i na świecie.

Wojciech Niemiec

Manager ds. produktów biologicznych w firmie Agrosimex

II Konferencja "Uprawa Winorośli"
Hala 1

Wojciech Niemiec Manager ds. produktów biologicznych w firmie Agrosimex

Manager ds. produktów biologicznych w firmie Agrosimex. Doświadczenie zdobywał podczas staży w renomowanych instytucjach badawczych, m.in. w sadzie doświadczalnym SGGW, w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz w stacji badawczej BASF. Pracował również w Stanach Zjednoczonych, w jednej z największych szklarni roślin ozdobnych w USA w ramach programu The Ohio State University. Obecnie odpowiada za rozwój i wdrażanie rozwiązań biologicznych w uprawach, łącząc wiedzę z praktyką. Prywatnie pasjonat ogrodnictwa, motoryzacji i podróży; wraz z rodziną prowadzi gospodarstwo sadownicze nastawione na uprawę czarnej porzeczki i wiśni.

II Konferencja "Uprawa Winorośli"
piątek, 23 stycznia 2026godz. 14:15Hala 1
Wsparcie konwencjonalnej ochrony winorośli poprzez ochronę biologiczną.

dr inż. Dariusz Paszko

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

II Konferencja "Uprawa Winorośli"
Hala 1

dr inż. Dariusz Paszko Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Doktor nauk rolniczych, specjalista w zakresie ekonomiki ogrodnictwa. Od ponad 30 lat związany z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie, gdzie pracuje w Katedrze Zarządzania i Marketingu na Wydziale Agrobioinżynierii. Prowadzi zajęcia z ekonomii, zarządzania, marketingu i ekonomiki produkcji oraz badania dotyczące kosztów i opłacalności produkcji ogrodniczej, w tym winiarskiej. Autor ponad 150 publikacji naukowych i popularnonaukowych. Praktyczne doświadczenie zdobywał m.in. jako menedżer w dużym gospodarstwie ogrodniczym Agronom Berries. Od kilkunastu lat prowadzi własną winnicę na Roztoczu, łącząc działalność badawczą z praktyką. Wolne chwile najchętniej spędza na wędrówkach po Tatrach.

II Konferencja "Uprawa Winorośli"
piątek, 23 stycznia 2026godz. 14:45Hala 1
Czy małe, polskie winnice mają jeszcze biznesowe uzasadnienie na rozwijającym się winiarskim rynku.

Piotr Stopczyński

Enolog

II Konferencja "Uprawa Winorośli"
Hala 1

Piotr Stopczyński Enolog

II Konferencja "Uprawa Winorośli"
piątek, 23 stycznia 2026godz. 15:15Hala 1
Technologia produkcji win. Od surowca, przez etapy technologiczne, aż po przygotowanie gotowego produktu do sprzedaży.

dr hab. Beata Komorowska

Instytut Ogrodnictwa

III Konferencja "Pod osłonami"
Hala 1

dr hab. Beata Komorowska Instytut Ogrodnictwa

III Konferencja "Pod osłonami"
sobota, 24 stycznia 2026godz. 11:00Hala 1
ToBRFV i inne wirusy w uprawie pomidora badane w Skierniewicach, doświadczenia z ograniczaniem szkodliwości wirusów

Tomasz Krasowski

Delphy Polska

III Konferencja "Pod osłonami"
Hala 1

Tomasz Krasowski Delphy Polska

Absolwent Akademii Rolniczej w Poznaniu (obecnie Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu). W latach 1999–2010 związany z firmą Syngenta, współtwórca projektu Tomato Academy. Od 2011 roku konsultant firmy Delphy, specjalizujący się w profesjonalnym doradztwie dla gospodarstw produkujących warzywa szklarniowe – głównie pomidory i ogórki. Na co dzień wspiera producentów w zakresie technologii uprawy, optymalizacji plonowania i zrównoważonego zarządzania produkcją pod osłonami.

III Konferencja "Pod osłonami"
sobota, 24 stycznia 2026godz. 11:45Hala 1
ToBRFV, PepMV – najczęstsze wirusy w uprawach pomidorów – jak prowadzić uprawę w sytuacji zagrożenia, szczepienia na PepMV, odporne na ToBRFV odmiany pomidora

dr Dorota Łabanowska-Bury

Pod Osłonami.pl, Agro Smart Lab

III Konferencja "Pod osłonami"
Hala 1
III Konferencja "Pod osłonami"
Hala 1

dr Dorota Łabanowska-Bury Pod Osłonami.pl, Agro Smart Lab

Doktor nauk rolniczych w zakresie ekologii, ochrony środowiska i entomologii. Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie oraz studiów podyplomowych z redakcji językowej tekstu (Uniwersytet Warszawski) i public relations (SGH). Od kilkunastu lat związana z branżą ogrodniczą jako redaktorka, autorka publikacji naukowych i popularnonaukowych oraz prelegentka licznych konferencji. Obecnie koordynuje projekty badawczo-rozwojowe (B+R) dotyczące innowacyjnych rozwiązań dla ogrodnictwa, integrowanej ochrony roślin i rolnictwa regeneratywnego. Szczególnie interesuje się produkcją owoców i warzyw „zero pozostałości”, innowacjami w ochronie roślin oraz ekonomią produkcji i przygotowaniem produktów ogrodniczych do sprzedaży.

III Konferencja "Pod osłonami"
sobota, 24 stycznia 2026godz. 12:15Hala 1
Warzywa pod osłonami (szklarnie i tunele) – uprawy bez pozostałości substancji aktywnych środków ochrony roślin
III Konferencja "Pod osłonami"
sobota, 24 stycznia 2026godz. 10:00Hala 1
Problemy w ochronie warzyw w uprawach tunelowych w radomskim rejonie produkcji, analiza sytuacji w sezonie 2025

dr Sylwia Stępniewska

Klinika Chorób Roślin w Instytucie Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu

III Konferencja "Pod osłonami"
Hala 1

dr Sylwia Stępniewska Klinika Chorób Roślin w Instytucie Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu

III Konferencja "Pod osłonami"
sobota, 24 stycznia 2026godz. 10:30Hala 1
Jakie choroby są obecnie najczęściej wykrywane w uprawach warzyw szklarniowych i tunelowych

dr inż. Agnieszka Stępowska

Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego w Skierniewicach

III Konferencja "Pod osłonami"
Hala 1

dr inż. Agnieszka Stępowska Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego w Skierniewicach

Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa SGGW w Warszawie, specjalistka w zakresie warzywnictwa. Całe życie zawodowe związana z Instytutem Warzywnictwa, a następnie z Instytutem Ogrodnictwa-PIB, gdzie pracowała jako naukowiec, doradca i szkoleniowiec. Autorka licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych dotyczących agrotechniki warzyw – w tym właściwości i wykorzystania podłoży, metod uprawy pod osłonami, oceny odmian oraz adaptacji warzyw mało znanych do warunków polskich. Od 20 lat wykładowczyni na kierunku Ogrodnictwo w Kolegium Medyczno-Przyrodniczo-Technicznym, w Akademii Nauk Stosowanych Stefana Batorego, gdzie prowadzi zajęcia z zakresu żywienia roślin, uprawy warzyw, inżynierii szklarniowej i zielarstwa. Prywatnie pasjonatka przyrody, literatury, sztuk plastycznych, rękodzieła i lalek artystycznych.

III Konferencja "Pod osłonami"
sobota, 24 stycznia 2026godz. 12:45Hala 1
Sposoby zwiększania tolerancji stresów biotycznych i abiotycznych u roślin warzywnych

dr inż. Gabriela Wyżgolik

III Konferencja "Pod osłonami"
Hala 1

dr inż. Gabriela Wyżgolik

III Konferencja "Pod osłonami"
sobota, 24 stycznia 2026godz. 13:15Hala 1
Uprawy wertykalne – fakty i mity, problemy w ochronie